Udgivet i Indretnings-Hjørne på Gaskogeplade.dk

Trænger du til nyt liv i køkkenet? Sådan ændrer du stemningen med køkkenlamper

Af Gaskogeplade.dk

Belysning er et af de vigtigste faktorer til at skabe en god atmosfære indendørs. Rent visuelt kan man sige, at farve og form gør meget for det æstetiske indtryk. Hvis alle disse elementer dog er udsat for en dårlig belysning, vil det hele blive trukket ned ganske hurtigt. Lyset er på den måde en mere almen faktor, som har en påvirkning på alle de andre faktorer. Deraf også ordsproget "at se noget i et andet lys".

Overvej belysningen nøje

Hvis du skal have dit køkken til virkelig at være imponerende, er det derfor vigtigt at overveje belysningen ganske nøje. Det kan virke simpelt at sætte en lampe op, men hvis du giver det en del mere eftertanke, kan du hæve det til et helt andet niveau. Lamper er med andre ord ikke bare lamper. Du kan ende med vidt forskellige udfald, alt efter hvilken belysning du vælger at gå med i sidste ende. Vi hjælper dig her med nogle retningslinjer og inspiration til, hvordan du kan tage nogle spændende valg i forhold til belysningen i dit køkken.

Direkte eller indirekte lys

Indirekte belysning

Den indirekte belysning er noget de fleste af os kender fra f.eks. hoteller. Netop hoteller benytter indirekte belysning i stor stil, hvilket der er en god grund til. Indirekte belysning er mere afslappende for øjet og kan skabe en hyggeligere stemning i lokalet. Indirekte lys er kendetegnet ved, at lyskilden ikke er direkte synlig, samtidig med at lyskilden ikke peger direkte imod det, som skal belyses. Det er derimod sådan, at rummet i mange henseender belyses af det reflekterede lys, f.eks. på den overfladerefleksion der kan være langs de hvide vægge.

Direkte belysning

Det direkte lys kan f.eks. være en kontorlampe, hvor man peger lyskilden direkte mod det, som belyses. Denne belysning er god, hvis man skal kunne læse eller skrive noget meget tydeligt. Det er dog sjældent, at dette er en vigtig faktor ved f.eks. spisebordet. Her vil den indirekte belysning være bedre, da det skaber en mere hyggelig stemning, i og med, at det indirekte lys skaber blødere konturer omkring alle genstandene på bordet.

Det er ikke nødvendigt ved spisebordet at se alting helt skarpt, og derfor vil dette være at foretrække. Omvendt er det i selve køkkenet, hvor madlavningen foregår. Her kræver det overblik og præcision, hvilket det indirekte lys er mindre godt til at skabe. Når det gælder lamperne i køkkenet, er det derfor værd at overveje at have en hovedvægt på den direkte belysning.

Så sikrer du dig, at du kan se tilstrækkeligt, når du laver mad. I selve køkkenets område, hvor der laves mad, er det selvsagt også mindre vigtigt med den hyggelige stemning. Det er mere et praktisk område, snarere end et socialt område, som et spisebord er. Valget af belysningens type afhænger derfor i høj grad af, hvilket område der er tale om, og hvad det almindeligvis bruges til.

Skjulte lamper kontra synlige lamper

Skjulte lamper

Der kan skabes mange gode effekter i køkkenet ved at integrere lamper, som man almindeligvis ikke kan se. Det kan f.eks. være at integrere LED pærer i skufferne, som tænder, så snart man åbner dem. Det har en imponerende effekt og kan medføre, at man lettere kan finde det, som man leder efter.

En lignende effekt kan der også skabes ved at integrere lys inde i skabene. Er det skabe, som ikke er gennemsigtige (såsom et skab i træ), kan det også være lyskilde, som tænder og slukker, når man åbner lågerne. Denne effekt kan let skabes ved at placere en kontakt det rigtige sted.

Hvis du f.eks. har et vitrineskab med glas i lågerne, kan man også integrere lys inde i dem, så de lyser op. Det kan give en enormt smuk effekt. I så fald ville du være mere interesseret i at kunne tænde og slukke dem på kommando (en ekstern kontakt), snarere end at de tænder og slukker ved, at du åbner og lukker skabene.

Synlige lamper

De synlige lamper er dog essentielle at have for at etablere det generelle lys. I mange køkkener rundt omkring i landet findes en række mindre spotlys i midten af lokalet, placeret på loftet. De små spotlys har typisk roterbare hoveder, så det vil være muligt at dreje dem alt efter behov.

På denne måde er det let at justere lyset løbende til, hvilket behov der kunne være. Det giver dermed et dynamisk lys, der kan passe til en lang række forskellige situationer. Denne form for belysning ligger dermed i den mere praktiske afdeling, hvor det gælder om at lave det lys, der er mest effektivt i de givne situationer.

Selvom de synlige lamper har et direkte praktisk formål, kan du alligevel skabe en masse atmosfære med dem. Hvis du f.eks. installerer en lys-dæmper, kan du justere lyset op og ned, alt efter hvilken stemning du gerne vil skabe. Det giver dig også stor frihed i forhold til, hvornår du gerne bare vil have et klart lys til at lave en kompleks ret, eller hvornår du gerne vil have en blødere belysning til at drikke et glas rødvin med vennerne. En lys-dæmper er dermed en virkelig god investering i et imponerende køkken.

Køb de rigtige elpærer

Det er af stor vigtighed at overveje de rigtige elpærer. Der findes mange forskellige på markedet. I en tid, hvor vi alle skal spare på energien for klimaets skyld, er det altid vigtigt at kigge på energimærket. Her er det muligt at se, hvor meget strøm de forskellige pærer bruger. Jo bedre energimærke du vælger, jo flere penge sparer du, samtidig med at du gør noget godt for klimaet.

At købe de mere moderne elpærer kan spare meget strøm. Derfor er det vigtigt at skifte sine elpærer ud med nyere modeller. De er på alle måder af bedre kvalitet.

Du kan også få smarte funktioner ved forskellige typer af elpærer. Der findes typer, som kan styres ved hjælp af en app. Her ville du kunne skifte farve på pærens lys ved at bruge appen. Du vil endog også kunne tænde og slukke for pæren hvor som helst, da pæren styres via Wi-Fi.

Ligeledes vil der typisk være en række præinstallerede indstillinger, såsom lys til om dagen, om aftenen eller til den gode stemning. Denne type pære vil altså kunne give dig nogle helt andre muligheder i forhold til køkkenets belysning, og de er derfor værd at overveje at investere i.

Find det du mangler på gaskogeplade.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 95 produkter fra mere end 17 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 183 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-18 08:44:11.

2
Produkttyper
95
Produkter
10
Brands
17
Forhandlere
183
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.